© Kirsten Bunschoten 2014

Onze fokvisie

We fokken eens in de zoveel tijd met veel liefde en aandacht een nestje pups. Dat doen wij uitsluitend met gelukkige, gezonde beardies en een goed en stabiel, typisch beardiekarakter hebben! Onze beardies zijn in eerste instantie gewoon huishond en onze teefjes krijgen gemiddeld maar 2 nestjes in hun leven. Onze beardies zijn liefhebbend, baasgericht en intelligent en hebben een enthousiaste werkmentaliteit! Ze zijn daardoor in staat om goed te presteren bij schapendrijven, agility, gehoorzaamheid, speuren of andere activiteiten, maar zijn ook echte gezinshonden; lief, vrolijk en gezellig, die rustig zijn wanneer er niet gespeeld of gewerkt wordt. Kortom, wij willen u blij maken met een “Beardiefriend”-voor-het-leven en onze pups blij maken met een heerlijk hondenleven bij u! We streven ernaar om het risico op erfelijke gebreken bij onze pups te minimaliseren en hopen tevens bij te dragen aan meer genetische diversiteit binnen de Nederlandse Bearded Collie populatie door het importeren van beardies en/of het gebruiken van reuen die niet teveel nakomelingen hebben. Ook laten wij van al onze beardies hun DNA testen op bekende erfelijke afwijkingen en genetische diversiteit. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat, indien er een (mogelijk erfelijke) aandoening is geopenbaard, hier door de eigenaar en de fokker van de zieke hond openheid van zaken over gegeven wordt. Niemand fokt doelbewust zieke honden, maar het kan iedere fokker overkomen dat er ineens toch een probleem ontstaat bij een door hem/haar gefokte hond, omdat er nu eenmaal geen enkel hondenras of bloedlijn 100% vrij van gezondheidsproblemen is. Bovendien zijn er voor de meeste aandoeningen helaas nog geen testen die dragerschap aan kunnen tonen en is het daarbij ook niet bekend of er een erfelijke aanleg voor is. Vaak blijft het gissen naar de werkelijke oorzaak/oorzaken. Openheid en eerlijkheid bij fokker, pupeigenaar en dekreu-eigenaar, kunnen in elk geval bewerkstelligen dat er andere keuzes gemaakt kunnen worden bij nieuwe fokcombinaties. Mede daarom houden wij graag contact met de eigenaren van door ons gefokte pups en willen wij op de hoogte gebracht worden in geval van ziekte of overlijden van de hond. Fokken is voor mij een (kostbare) hobby/passie, maar om dit zo goed en verantwoord mogelijk te doen, gaat een groot deel van mijn tijd zitten in het uitpluizen van stambomen en vermeerderen van kennis rondom fokken, erfelijkheid, hondengedrag en -opvoeding, gezondheid, voeding en welzijn van de honden, etc. etc. Het volgen van de nodige (bij)scholing d.m.v. cursussen/lezingen en seminars hoort hier vanzelfsprekend ook bij. Wij zijn als erkende kennel aangesloten bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied en fokken volgens hun fokreglement. Wij zijn daarnaast lid van rasvereniging BCH
Bearded Collies with natural beauty & brains Beardiefriends

Show of exterieurkeuring?

Showen is geen liefhebberij van ons en wij vinden het slechts nuttig om het exterieur van onze beardies te laten keuren op fokgeschiktheid, want wij vinden het natuurlijk wel belangrijk dat onze beardies en hun nakomelingen voldoen aan de rasstandaard en goed gebouwd zijn! Een hele dag rondhangen in een lawaaiige hal vol zenuwachtig blaffende honden (veelal in benches) om dan 5 minuten te mogen rondparaderen in de showring vinden wij op zijn zachtst gezegd geen pretje. We zien om ons heen hoe de meeste honden het ook bepaald niet fijn vinden en de vloeren liggen dan ook vaak bezaaid met de dunne ontlasting van gestresste honden. Bovendien zien we in de showwereld helaas ook teveel oneerlijkheid, vriendjespolitiek en haatdragendheid bij deelnemers onderling, om ons daarin thuis te kunnen voelen! Veel keurmeesters keuren niet de hond zelf, maar kijken naar wie er achter de hond staat en hoe de hond voorgebracht wordt. Een vrolijk gedrag in de ring (of een vacht die zichtbaar te lijden heeft gehad door al teveel ravotten en struinen door bos en water) wordt meestal bestraft met een lagere kwalificatie dan de hond verdient, want “showen is een bloedserieuze bezigheid” en het advies van vele “showexperts” is dan ook om je hond zodanig te trainen dat hij het showen niet al te leuk vindt. Bijvoorbeeld een vrolijke, hoog gedragen staart moet dan ook in de showtraining worden bestraft met een tik met de borstel of het uiteinde van de riem, zodat het tijdens een show al voldoende is om met dezelfde borstel of uiteinde van de showriem even de hond te dreigen dat hij zich toch vooral gedeisd dient te houden. Nee, dit zijn geen excessen, dit geweldige advies hebben wij in de afgelopen jaren van vele “kenners” gekregen!! Onnodig te zeggen dat wij weigeren dit advies ter harte te nemen! De beardie is een vrolijk, temperamentvol ras en wij vinden het juist fijn als de beardie zich ook zo laat zien in de showring! Maar helaas is het uiten van dit rastypische gedragskenmerk dus veelal ongewenst en reden voor het geven van een mindere kwalificatie dan de hond verdient! Mede hierdoor kiezen wij ervoor om andere, leuke activiteiten met onze beardies te ondernemen en geen showkampioenstitels na te jagen!
Blije Beardiefriends Zo zien wij onze beardievriendjes het liefst; lekker vrij en blij in de natuur, spelen, rennen, ravotten en lekker vies worden!